Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΑΡΧΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΝΟΜΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ-ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ «Π

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01464 ] [ 2010.04.08 00:00 ]

ΑΡΧΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΝΟΜΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ-ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ «ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ» ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΑ (!) - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ» ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΔΙΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ-ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ (;)


Από: KIRIMKIROGLOU GEORGIOS [mailto:gkirimk@yahoo.gr]

Αποστολή: Τετ 24/3/2010 3:39 πμ

Προς: Δνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Θέμα: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ)

Aξιότιμε Κε Βουλευτά

Στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, θα ήθελα έστω και την ύστατη στιγμή πριν από την ψήφιση του, να θίξω το παρακάτω ζήτημα:

Είμαι μισθωτός 45 ετών και πατέρας τριών (3) ανήλικων τέκνων, την δικαστική επιμέλεια των οποίων έχει η μητέρα τους και πρώην σύζυγος μου. Περίπου το ½ του μηνιαίου μισθού μου καταβάλλεται ως διατροφή των τέκνων μου σύμφωνα με την δικαστική απόφαση. Επιπλέον, επιβαρύνομαι με τα έξοδα επικοινωνίας (τα παιδιά διαμένουν σε άλλη πόλη κατ΄ επιλογή της μητέρας τους), αλλά και με αυξημένα έξοδα ενοικίου και συντήρησης της οικείας, δεδομένου ότι τα παιδιά μου περνούν πολλές ημέρες μαζί μου και συνεπώς το σπίτι που νοικιάζω έχει ανάλογους χώρους για την φιλοξενία τους.

Ατυχώς ο παλαιός, αλλά και ο προς ψήφιση νέος φορολογικός νόμος, δεν μου αναγνωρίζει, από φορολογικής πλευράς, την τριτεκνική πατρική μου ιδιότητα και με αντιμετωπίζει όπως τους άγαμους χωρίς παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το αφορολόγητο όριο για τον έγγαμο τρίτεκνο γονέα, ανέρχεται στις 23.500 € (12.000 + 11.500), σε μένα το αφορολόγητο όριο είναι μόνο 12.000 €.

Με παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίζεται και το θέμα της φορολογικής απαλλαγής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ή οικοπέδου. Δηλαδή δεν μου αναγνωρίζεται το δικαίωμα να αγοράσω μεγαλύτερη κατοικία με ανάλογους χώρους έτσι ώστε να καλύπτω και τις ανάγκες διαμονής των τριών (3) παιδιών μου.

Θεωρώ ότι η παραπάνω αντιμετώπιση είναι καταφανώς άδικη, όχι μόνο διότι μου στερεί την φορολογική αναγνώριση μου ως τρίτεκνου πατέρα (έστω και διαζεύμενου, αλλά και διότι με εξισώνει και με φέρνει στην ίδια θέση με έναν άτεκνο φορολογούμενο, ο οποίος όμως έχει πολύ λιγότερες υποχρεώσεις και έξοδα, απ΄ότι εγώ έχω.

Παρακαλώ όπως ενεργήσετε με κάθε τρόπο, ώστε επιτέλους να αρθεί η παραπάνω αδικία και η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου λόγω τέκνων να επιμερίζεται ισότιμα και στους δυο γονείς (από 5.750€ έκαστος, δηλαδή αφορολόγητο όριο 17.750 € για έκαστο γονέα).

Με παρόμοιο επιμεριστικό τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί και το αφορολόγητο όριο για απόκτηση πρώτης κατοικίας ή οικοπέδου.

Με τιμή

Κιριμκίρογλου Γεώργιος

Τυρολόης 102, Θεσσαλονίκη

2310 920793, 6940661381

--- Στις Τετ., 31/03/10, ο/η Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος έγραψε:

Από: Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

Θέμα: επειγον-καλά νέα για το θέμα σας

Προς: "KIRIMKIROGLOU GEORGIOS"

Ημερομηνία: Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2010, 20:42


Καλησπέρα.

Χθες και σήμερα μίλησα επί μακρόν στην Επιτροπή Οικονομικών παρουσία του κ. Παπακων/νου για το θέμα που θίξατε και κατάφερα να δεσμευθεί ο υπουργός ότι θα φέρει ρύθμιση για το ζήτημα των διαζευγμένων πατεράδων στο παρόν Ν/Σ.
Κοιτάξτε το πρόγραμμα του καναλιού της Βουλής για να δείτε την στιχομυθία μεταξύ εμού και του κ. Παπακων/νου και την σαφή δήλωσή του ότι θα δει αμέσως το ζήτημα.

Κ. Αϊβαλιώτης

Βουλευτής Β΄Αθηνών

Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ

--- Στις Παρ., 09/04/10, ο/η Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος έγραψε:

Από: Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

Θέμα: RE: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ)

Προς: "KIRIMKIROGLOU GEORGIOS"

Ημερομηνία: Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2010, 23:56


Καλησπέρα.

Περιμένουμε να δούμε αν θα τηρηθεί η δημόσια δέσμευσή τους.

Χαιρετισμούς


Κ. Αϊβαλιώτης

Από: KIRIMKIROGLOU GEORGIOS [mailto:gkirimk@yahoo.gr]

Αποστολή: Παρ 9/4/2010 1:02 πμ

Προς: Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

Κοιν.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΚΑΣ; ΘΑΝΑΣΗΣ; Spitalas N.

Θέμα: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ)

Αξιότιμε Κε Αιβαλιώτη

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση σας στο αίτημα μου. Περιμένω με αγωνία το τελικό κείμενο του νόμου. Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα αποκατασταθούν κάποιες από τις φορολογικές αδικίες που υφίστανται οι διαζευγμένοι πατέρες.

Το αίτημα μου για επιμερισμό του αφορολογήτου ορίου, δεν επιβαρύνει τον προΰπολογισμό του κράτους, ούτε μειώνει τα έσοδά του. Αποκαθιστά όμως την δίκαιη και αναλογική μεταχείρηση μεταξύ των δύο γονέων.

Ευχαριστώ

Κιριμκίρογλου Γεώργιος

Τυρολόης 102, Θεσσαλονίκη

2310 920793, 6940661381

KIRIMKIROGLOU GEORGIOS

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 2:49 πμ

Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ)

Αξιότιμε Κε Βουλευτά

Μελέτησα το τελικό σχέδιο του νόμου με ημερομηνία 9 Απρ, το οποίο περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις τις οποίες αποφάσισε ο Κος Παπακωσταντίνου μετά τις συνεδριάσεις των επιτροπών οικονομικών και εμπορίου.

Υπάρχει λοιπόν μία και μοναδική προσθήκη-τροποποίηση που αφορά τις διατροφές. Όχι όμως τις διατροφές που καταβάλει πατέρας για τα τέκνα του, αλλά τις διατροφές που καταβάλει ο ένας σύζυγος στον άλλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφιστάμενος ΚΦΕ, στο άρθρο 9, παράγραφος 3, περίπτωση ε΄, προβλέπει μείωση φόρου όπως παρακάτω :

.....

.....

ε) Κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της διατροφής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

Δηλαδή προκύπτει μια μείωση φόρου με ανώτατο όριο το ποσό των 600 € (20% Χ 3000).

Το τελικό σχέδιο νόμου που θα ψηφισθεί από την ολομέλεια εντός των επόμενων 24ώρων, προβλέπει στο άρθρο 1, παράγραφος 10 και 11 (βλέπε συνημμένο αρχείο pdf, σελ 4):

Άρθρο 1

.....


10. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τις τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ.

11. Η διάταξη της προηγουμένης παραγράφου ισχύει για το οικονομικό έτος 2011 και επόμενα.

Δηλαδή προκύπτει μια περαιτέρω μείωση φόρου από τα 600 €, στα 3.000 €.

Αυτό όμως δεν αφορά τα ποσά διατροφών που δαπανά ο πατέρας για τα τέκνα του, αλλά τα ποσά που καταβάλλονται από ένα σύζυγο στον άλλο.

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία τροποποίηση για μείωση φόρου λόγω των ποσών διατροφής που καταβάλει ο πατέρας προς όφελος των τέκνων του, ούτε υπάρχει καμία τροποποίηση η οποία να αναγνωρίζει την φορολογική υπόσταση του διαζευγμένου πατέρα.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον διαζευγμένο πατέρα, όπως ακριβώς και τον άγαμο-χωρίς τέκνα φορολογούμενο ?? Ίσως οι προκύπτουσες διαφορές για τους έχοντες ένα ή δύο τέκνα, να μην είναι μεγάλες, σίγουρα όμως για τους τρίτεκνους οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και πολύ σημαντικές ιδίως όταν πρόκειται για μισθοσυντήρητους και χαμηλόμισθούς.

Άλλωστε είμαστε πολλοί λίγοι οι επισήμως διαζευγμένοι τρίτεκνοι πατεράδες που τα παιδιά μας είναι ακόμη ανήλικα και συνεπώς θα μπορούσαμε να τύχουμε της φοροαπαλλαγής.

Είναι κρίμα και άδικο μετά την λεπτομερή εισήγηση σας (βλέπε συνημμένο αρχείο . doc, σελ 47), ενώπιον της επιτροπής την 31 Μαρ, τελικά να μην υπάρχει καμία θετική εξέλιξη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη τελευταία στιγμή.

Πρόκειται μήπως περί λάθους και αντί να αντιμετωπισθούν οι διατροφές προς τα τέκνα (όπως ο Κος Παπακωσταντίνου υποσχέθηκε), εκ παραδρομής προβλέφθηκε περαιτέρω μείωση για τις διατροφές που καταβάλλονται προς τον άλλο σύζυγο?

Επιτρέψτε μου να επισυνάψω παλαιότερο πόρισμα του 2003, του συνηγόρου του πολίτη, σχετικό με το υπ όψη ζήτημα.

Επίσης, στην ιστοσελίδα http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=36646, αναρτήθηκε χθες είδηση που αφορά πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αδικαιολόγητα δυσμενή διάκριση για τους διαζευγμένους γονείς έναντι των μη διαζευγμένων, αναφορικά με μισθολογικά επιδόματα.

Κε Βουλευτά

Παρακαλώ εάν είναι δυνατόν όπως εξετάσετε τα παραπάνω και κατά την κρίση σας προβείτε στην όποια ενέργεια θεωρήσετε ως πρέπουσα, έστω και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ευχαριστώ

Κιριμκίρογλου Γεώργιος

Τυρολόης 102, Θεσσαλονίκη

6940661381, 2310 920793

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.]

"ΑΜΦΙΓΟΝΙΑ"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00013 ] - [ 2009.05.14 22:00 ]

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΤΗΝ "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ" ΣΤΙΣ 16-05-2007 ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑΥΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΝΔΡΩΝ"

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00833 ] [ 2008.10.20 14:00 ]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΟΞΥΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ E-MAIL ΤΟΥ [Πα.Συ.Α.] ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ