Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ - ΤΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ - ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΤΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΟΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΩΝ (;)"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 02585 ] [ 2013.02.09 00:00 ]
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η τελική απόφαση, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, επιβεβαιώνει τις αρχικές εισηγήσεις που είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την έκδοσή της.

Αθήνα

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η τελική απόφαση, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, επιβεβαιώνει τις αρχικές εισηγήσεις που είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την έκδοσή της.

Η απόφαση επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος καθώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι με το Ν.3838/2010 εισάγονται δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ο πρώτος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση». Ο δεύτερος τρόπος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης».

Επίσης, αναφέρεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ελήφθη με ψήφους 24 έναντι 13. Η μειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την εξαετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή να για δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει εκλογέας, Έλληνας πολίτης και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30 Απριλίου 2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7 Μαΐου 2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού, η οποία δίνει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» (μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή:in.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:


Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Την επανάληψη εκλογών όπου υπάρχουν υποψήφιοι μετανάστες, την ακύρωση του δικαιώματος συμμετοχής σε εκλογές έστω και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει μεταξύ άλλων, η κατάργηση του νόμου Ραγκούση.

Ενταφιάστηκε αμετάκλητα από χτες Τρίτη και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δικαιωματική πολιτική για τους μετανάστες: ακόμα και οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση κρίθηκαν αμετάκλητα αντισυνταγματικές. 'Ετσι, κανένα παιδί δεν αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, ακόμα και αν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχει φοιτήσει επί 6ετία στο ελληνικό σχολείο.

Σύμφωνα και με αναλυτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εφημερίδα των Συντακτών", κανένας μετανάστης - ούτε οι 13.000 που συγκέντρωναν έως τώρα τις βασικές προϋποθέσεις - δεν θα μπορεί πια να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου, ούτε καν σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Το σκεπτικό της πλειοψηφία είναι ότι η πολιτογράφηση θα γινόταν "με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για την συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Στο σκεπτικό της απόφασης χαρακτηριστικά αναφέρεται "ελάχιστος όρος και όριο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία.

Το ουσιώδες για τους δικαστές της πλειοψηφίας λοιπόν είναι η προστασία της καθαρότητας του ελληνικού λαού. αφού αν δεν λαμβανόταν υπόψη ο ουσιαστικός δεσμός, τότε θα είχαμε την προσθήκη απροσδιόριστου αριθμού προσώπων ποικίλης προελεύσεως, με χαλαρή ή ανύπαρκτη ενσωμάτωση, με ό, τι τούτο θα συνεπάγονταν για την συνταγματική τάξη και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Ποιες οι συνέπειες της ακύρωσης του νόμου Ραγκούση:
* Περίπου 3.500 θα απολέσουν την ιθαγένεια, ενώ οι αιτήσεις περίπου 10.000 άλλων θα απορριφθούν.

* Άλλα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, με την ενηλικίωσή τους θα αντιμετωπιστούν ως μετανάστες: αν εκτός ενός έτους δεν βρουν δουλειά, δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην χώρα.

* Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, θα ακυρωθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών το 2010 στα εκλογικά τμήματα όλων των δήμων όπου συμμετείχαν μετανάστες, ως υποψήφιοι και οι εκλογές θα επαναληφθούν.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.]


"ΑΝΑΚΟΙΝΩΤΗΣ"
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Νο [ 00024 ] - [ 2009.12.26 23:00 ]

"ΑΙΑΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00008 ] [ 2010.01.19 00:00 ]
ΜΕΣΩ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΠΑΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΩΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΣ, ΑΠΟΣΠΑΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΑΠΟΣΠΑΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΩΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΑΠΟΣΠΑΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΩΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΩΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ «ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» ΣΤΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ - ΣΥΝΕΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ (!)

"ΟΔΥΣΣΕΥΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00014 ] [ 2010.02.10 00:00 ]
ΕΛΛΗΝΕΣ (!) Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ" - ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΕΛΕΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ (!) ΕΜΠΟΔΙΣΤΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΙΣ ΕΘΝΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

"ΟΔΥΣΣΕΥΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00015 ] [ 2010.02.18 00:00 ]

"ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00003 ] [ 2009.09.25 24:00 ]

"ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00004 ] [ 2009.10.09 24:00 ]

"ΠΕΡΣΕΥΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00003 ] [ 2010.02.17 00:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01385 ] [ 2010.01.27 00:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01386 ] [ 2010.01.27 13:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01388 ] [ 2010.01.28 14:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01389 ] [ 2010.01.29 00:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01397 ] [ 2010.02.06 00:00 ]

"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01398 ] [ 2010.02.07 00:00 ]