Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΕΡΒΕΡΩΝ ACME ΤΟΥΑΡΕΓΚ ΜΑΓΚΡΕΜΠ




"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 02040 ] [ 2011.09.16 00:00 ]



September 16th, 2011 by GiannisXo

Σοβαρές επιπτώσεις στον διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα φαίνεται να έχει η πτώση του καθεστωτος Καντάφι, καθώς, οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται δείχνουν να ενισχύουν τις αποσταθεροποιητικές τάσεις με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας μέσω της τοπικής οργάνωσης της Αλ Κάϊντα στο Μαγκρέμπ, της ACME. Οι χώρες της περιοχής σε πρόσφατες συναντήσεις τους στο Αλγέρι, επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλα υποστηρίζουν πως αυτο δεν ειναι δυνατό, πριν την οριστική αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη.

Στην τελευταία συνάντηση παρούσες ήταν και αντιπροσωπείες απο τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν πολλοί και διαφορετικοί. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε η αυξημένη δράση της ACME αλλά και οι αντιδράσεις που ενδεχομένως έρθουν από τρίτους παράγοντες στις τάξεις των Ισλαμιστών. Ένα αλλο παράδειγμα έχει να κάνει με την αντίδραση ομάδων που η νέα τάξη πραγμάτων έκανε εχθρούς της, πριν καλά-καλά αναλάβει την εξουσία, στην Τρίπολη. Μια παρόμοια ομάδα ειναι 500 Αλγερινοί Τουαρέγκ, που εκδιώχθηκαν απο τη Λιβύη με κακές συνθήκες, επέστρεψαν στην Αλγερία και ζητούν εκδικηση. Αυτοί, πολυ εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπουν σε αποσταθεροποιητική ομάδα δράσης με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα καθώς έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους Τουαρέγκ του Νίγηρα. Οι τελευταίοι, σύμμαχοι συνήθως του Καντάφι, έμειναν ουδέτεροι μετα από παρεμβάσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η ΕΕ επιχειρωντας να παρεμβει διέθεσε 160 εκ. ευρώ στο Μάλι, Νίγηρα και τη Μαυριτανία προκειμένου να τις ενισχύσει άμεσα, να καλύψουν ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Λιβύη. Πρόκειται για ένα ποσό διπλάσιο από αυτό που τους παρείχε ο συνταγματάρχης Καντάφι. Για το λόγο αυτο άλλωστε προκάλεσε εντύπωση και πήρε διαστάσεις η αφιξη στο Νίγηρα της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, με επικεφαλής τον υπεύθυνο ασφάλειας του Καντάφι.

Όμως κι οι τρεις χώρες φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν θύματα ομάδων που στήριζαν τον Καντάφι και που τώρα χωρίς ηγεσία αλλά βαρειά οπλισμένες ψάχνουν για διέξοδο, καθως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπιστηκαν δικοί τους, που συνεληφθησαν από τους αντάρτες, δεν τους αφήνει περιθώρια για παράδοση.

Το πρόβλημα θα κληθούν να λυσουν αργά η γρήγορα η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Αν όχι με ειδικούς, τουλάχιστον με τεχνογνωσία και οικονομι κή στήριξη. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι χώρες αυτές ειναι δίπλα στην Ευρώπη…

ΠΗΓΗ:









ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ [ΠΑ.ΣΥ.Α.]



"ΠΕΡΣΕΥΣ"
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00016 ] [ 2011.07.24 00:00 ]