Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΣΣΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1974 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ - Σάββας Δ. Βλάσσης - Το πολυνομοσχέδιο και η συντήρηση του διχασμού - Πραξικοπηματίες και μη (οπλίτες)



"ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΣ"


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 01651 ] [ 2010.09.18 00:00 ]




Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010
Πραξικοπηματίες και μη (οπλίτες)

Το πολυνομοσχέδιο και η συντήρηση του διχασμού

Toυ Σάββα Δ. Βλάσση







Κατατέθηκε στην Βουλή και συζητείται το Σχέδιο Νόμου «Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και Συναφείς Διατάξεις».

Στο Κεφάλαιο Β΄ ρυθμίζονται κυρίως θέματα αποκαταστάσεως αναπήρων και θυμάτων πολέμου και τρομοκρατίας. Σύμφωνα με το άρθρο 82, σε όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο ως ΔΕΑ ή οπλίτες θητείας, την περίοδο 20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 1974 και εκείνους που έλαβαν μέρος σε συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία συνέβησαν το 1964 και το 1967, χορηγούνται άδειες εκμεταλλεύσεως περιπτέρων.

Το άρθρο 83 παρέχει δυνατότητα περιθάλψεως σε όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο στα στρατιωτικά νοσοκομεία.


Ωστόσο, αναφορικώς με το άρθρο 82, γίνεται η διευκρίνιση στην Αιτιολογική Έκθεση: «Ταυτόχρονα, με το εν λόγω άρθρο εισάγεται εξαίρεση από την απολαβή των ως άνω ωφελημάτων για όσους ανέπτυξαν οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά της λειτουργίας του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η συγκεκριμένη διευκρίνιση, προκαλεί σειρά ερωτηματικών:

• Όταν προ ετών, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, είχε τεθεί ζήτημα απονομής μεταλλίων στους πολεμιστές της Κύπρου, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστεράς, τόνιζαν ότι επρόκειτο να τιμηθούν και «πραξικοπηματίες», εννοώντας στελέχη που είχαν σχεδιάσει κι εκτελέσει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Η τότε κυβέρνηση αναδιπλώθηκε άμεσα. Όταν μετά από έτη η κυβέρνηση της ΝΔ απένειμε αναμνηστικά μετάλλια, εξαιρέθηκαν τα μόνιμα στελέχη. Αναμνηστικά μετάλλια δόθηκαν μόνο σε στρατευσίμους.

• Οι πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για παροχή αδειών περιπτέρων, αφορούν κληρωτούς στρατευσίμους. Παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση θέτει εκ νέου ζήτημα διαχωρισμού μεταξύ «πραξικοπηματιών» και μη. Το θέμα όμως είναι ότι, εάν εύκολα μπορεί να προσαφθεί σε στελέχη η κατηγορία για σχεδίαση κι εκτέλεση του πραξικοπήματος, αυτό είναι άτοπο στην περίπτωση των κληρωτών στρατευσίμων. Απλούστατα, είναι αδιανόητο να θεωρεί κανείς ότι έστω κι ένας οπλίτης ήταν ενήμερος για το πραξικόπημα... Όσο για την συμμετοχή σε αυτό, το πρωινό της 15ης Ιουλίου, απλώς διατάχθηκαν να κινηθούν και οι περισσότεροι πίστευαν ότι επρόκειτο για άσκηση. Ήταν δυνατό να μην υπακούσουν, όταν καλά – καλά δεν γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο; Οι συντάκτες, έχουν υπηρετήσει την θητεία τους, ώστε να μπουν στην θέση των φαντάρων της περιόδου;

• Είναι θλιβερό η Πολιτεία να έρχεται έπειτα από τόσα χρόνια και να συντηρεί τα συμπλεγματικά σύνδρομα που επιτάσσουν τον διαχωρισμό των πολεμιστών σε «καλούς» και «κακούς» και ιδίως μεταξύ των απλών οπλιτών. Των στρατευμένων παιδιών που απλώς είχαν κληθεί να υπηρετήσουν την θητεία τους.

• Με ποιον τρόπο θα πιστοποιηθεί ο διαχωρισμός σε οπλίτες που συμμετείχαν και σε οπλίτες που δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα; Οι οπλίτες δεν συνοδεύονται από υπηρεσιακό φάκελο. Πώς θα πιστοποιηθεί η συμμετοχή κάποιου στο πραξικόπημα; Θα ερωτηθούν οι αξιωματικοί τους; Θα ερωτηθούν τότε συνάδελφοι οπλίτες; Είναι δυνατόν η Πολιτεία να επιδιώκει πρακτικές «ρουφιανοποιήσεως» των συλλόγων και συνδέσμων πολεμιστών;

• Δεδομένου ότι οι κληρωτοί στρατεύσιμοι δεν τοποθετούνται εκεί που επιθυμούν αλλά όπου τους ορίσει η Υπηρεσία, είναι δυνατό να διαχωρίζεται ο οπλίτης που ΕΤΥΧΕ να υπηρετεί σε μονάδα στην περιοχή Λευκωσίας που συμμετείχε στο πραξικόπημα, με τον οπλίτη που ΕΤΥΧΕ να υπηρετεί σε κάποια περιοχή η οποία δεν συνταράχθηκε από τα γεγονότα;

• Είναι δυνατό οι κυβερνώντες, 36 χρόνια μετά, να κυνηγούν φαντάσματα;

* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.



ΠΗΓΗ: